Ziua modială a standardizării

În fiecare an, la 14 octombrie, membrii Organizației Internaționale de Standardizare (International Organization for Standardization – ISO), ai Comisiei Electrotehnice Internaționale (The International Electrotechnical Commission – IEC) și ai Uniunii Internaționale de Telecomunicații (International Telecommunication Union – ITU), respectiv toți cei implicați în activitatea de standardizare, marchează Ziua mondială a standardizării. Evenimentul celebrează, totodată, munca miilor de specialiști care și-au dedicat timpul și experiența pentru realizarea standardelor internaționale, europene sau naționale.

20161014_122710În preajma „Zilei modiale a standardizării„ la data de 14 octombrie 2016 la inițiativa cadrelor didactice ale Catedrei de Economie și Management în Afaceri și Servicii a fost organizat un seminar de informare în cadrul Facultății de Economie, Inginerie și Științe Aplicate cu participarea reprezentanților Direcției Protecția Consumatorilor (Cahul). Genericul seminarului a fost „Interdependența dintre standard – calitate – nivel de viață”. La seminar au participat studenții de la specialitățile: Turism, Business și Administrare; Inginerie și Management în Industria Alimentară; Finanțe și Bănci; Contabilitate”.

20161014_122738Standardele reprezintă instrumente importante pentru corelarea domeniilor diametral opuse, cum ar fi tendința agenților economici de a obține profit cu costuri minime și reducerea efectelor negative asupra mediului ambiant, care, de fapt, este o provocare a secolului XXI. Astfel, Institutul Național de Standardizare, în calitate de organism național de standardizare, prin activitatea desfășurată oferă agenților economici cele mai bune practici internaționale, care pot fi implementate la nivel național prin intermediul standardelor moldovene.

Scopul Zilei Mondiale a Standardizării este creșterea conștientizării importanței standardizării atît pentru economia mondială, cît și pentru cea națională, precum și promovarea rolului standardelor în diverse domenii de activitate.

 

 

Roșca – Sadurschi Liudmila, lector superior,
șef catedra de Economie și Management în Afaceri și Servicii,
Universitatea de Stat „B.P.Hasdeu” din Cahul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *